Pij na zdrowie! Dobroczynne właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata na stałe zagościła w naszych domach. Jej smak zna chyba większość dorosłych, którzy chociaż raz mieli okazję skosztować tego napoju. Charakterystyczny smak zna chyba każdy. Skąd taka popularność zielonej herbaty?

Zielona herbata znana była od dawna w Chinach. Tam są ogromne uprawy. Podobnie jak w Japonii czy Indiach. Herbatę uprawia się również w Afryce oraz w Ameryce Południowej. 

Jednak to Chiny najbardziej rozsławiły zielony napar. Europejczycy docenili niezwykłe właściwości zielonej herbaty. 

Zielona herbata po zerwaniu jest suszona i nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje wiele cennych składników. 

Co dobrego zawiera zielona herbata? 

Zielona herbata jest bogactwem różnych związków bioaktywnych. Zawiera ich około 4000  a najważniejszymi są z pewnością polifenole mające właściwości antyoksydacyjne (głównie flawonoidy oraz katechiny). Herbata ta zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, K. Ponadto ma wiele minerałów i mikroelementów (np. żelazo, fluor, sód, potas, wapń, oraz cynk. 

Dobroczynne właściwości zielonej herbaty:

  • przeciwdziałaniu tworzeniu cellulitu, 
  • obniża poziom trójglicerydów
  • pomaga na problemy z nadciśnieniem
  • pomaga przy stanach depresyjnych
  • poprawia wygląd skóry, 
  • wspomaga profilaktykę antynowotworową
  • poprawia pamięć
  • wspomaga odchudzanie
  • dobroczynnie wpływa na metabolizm wątroby 
  • obniża ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową
  • działa moczopędnie, 
  • wypłukuje toksyny z organizmu,
  • zmniejsza apetyt

To właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, pomagają w terapii chorób neurodegeneracyjnych, np. w chorobie Alzheimera. Składnik zielonej herbaty jakim są polifenole mają  zdolność do przenikania bariery krew-mózg. Dzięki temu docierają do tkanki nerwowej. Ponadto hamują powstawanie złogów proteinowych, które mogą powstawać w schorzeniach neurologicznych.

Przeciwwskazania

Jak z każdym produktem warto przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem. Uważać powinny z pewnością kobiety karmiące piersią i w ciąży oraz osoby które cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca. Jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań wówczas można spokojnie pić zieloną herbatę. Może podrażniać żołądek. U niektórych osób może negatywnie wpływać na wchłanianie żelaza z pożywienia. Ponadto może wypłukiwać wapń z organizmu. Również ze względu na zawartość kofeiny nie podaje się jej małym dzieciom.  

Jak parzyć zieloną herbatę?

Optymalna temperatura wody wynosi  60-85˚C. Parzyć najlepiej przez 1-3 minut. Dłuższe parzenie powoduje, że napar może nabrać gorzkiego posmaku.  Woda używana do parzenia herbaty powinna być  świeża o średniej twardości. Parząc napar w imbryku należy go najpierw ogrzać. 

Zielona herbata w kosmetyce.

Ekstrakty z zielonej herbaty zawarte są w wielu kosmetykach. Zawierają ją w szczególności toniki do twarzy oraz kremy. Można również samodzielnie robić maseczki w domu z naparu z zielonej herbaty.  

 Warto z parzenia zielonej herbaty i jej picia zrobić sobie pewien rytuał, relaksujący. Niech to będzie chwila wytchnienia, relaksu. Moment na odpoczynek. Każdemu przyda się w ciągu dnia taka chwila dla siebie. 

 

Dodaj komentarz